Deel II: Grote Sint Bernhardpas - Miniato BassoDeze gids is onderdeel van een routebeschrijving die je vanaf Maastricht (deel I) al wandelend de weg naar Rome laat ontdekken.

In De Weg van de Franken II vormt de route van de Grote Sint-Bernhardpas naar Toscane het uitgangspunt, met kaarten en veel extra informatie over diverse bouwwerken langs deze pelgrimsweg. Na San Miniato Basso begeleidt deel III pelgrims over de weg van de Franken naar Rome.

Abt Albert van de benedictijner abdij uit de Noord-Duitse stad Stade schreef in het midden van de dertiende eeuw in zijn dagboek ‘Annales Stadenses’ de beroemde zin: ‘Alle wegen leiden naar Rome’. In dit verslag van zijn Rome-reis gaf deze abt al aan, dat Rome-pelgrims toen al de beschikking hadden over een groeiend aantal routes vanuit noordelijk Europa om naar de ‘Eeuwige stad’ te trekken en daar te bidden bij het graf van de apostel Petrus, de eerste paus. Die routes leidden allen naar de voet van de Alpen, maar daar waren slechts enkele bruikbare overgangen tussen de dikwijls met sneeuw bedekte Alpentoppen. Eenmaal in Italië volgden zij dan vaak de al enkele eeuwen bekende Via Francigena. Pas in de veertiende eeuw kwamen er na de Alpen tal van alternatieve routes naar Rome tot ontwikkeling.

In deze wandelgids De Weg van de Franken II vormt de route van de Bernhardpas naar San Miniato Basso het uitgangspunt. De laatste gewijzigde paperback stamt uit januari 2022, de eGuide bevat wijzigingen tot januari 2022.

Ook voor dit deel zijn de GPS tracks beschikbaar via deze site!

Na Lucca sluit De Weg van de Franken III aan om je over de weg van de Franken te begeleiden naar Rome.

Download hier de gids als PDF: Deel II eGuide

WvdF II ETAPPE INDELING