Op de pelgrimsweg van de Franken, bekend als de Via Francigena, vindt de wandelende pelgrim nog lang niet overal platgetreden paden. Zeker, er zijn meer beschrijvingen in het Engels, Frans, Duits en vooral in het Italiaans verkrijgbaar. Deze geven de ervaringen weer van auteurs, die zoeken naar de oorspronkelijke weg vanuit Canterbury naar Rome. Die zoektocht dwingt tot creativiteit. En dat zal de wandelaar duidelijk worden bij het maken van (een deel van) deze tocht.

De Weg van de Franken beschrijft in drie delen de tocht vanuit Nederland naar Rome. Startend in Maastricht, wellicht als vervolg op het Pieterpad of Pelgrimspad, probeer je met de hulp van De Weg van de Franken I (paperback versie januari 2022 en eGuide versie januari 2022), over bekende pelgrimspaden in België en Frankrijk, de stad Reims te bereiken. Vandaar volg je door de Champagnestreek, Bourgondië en de Jura zoveel mogelijk de oorspronkelijk route van bisschop Sigeric naar de bijna 2500 m hoge pas in de Alpen. In de zomermaanden kun je met de hulp van De Weg van de Franken deel II na de Grote Sint-Bernhardpas verder trekken. Door het Aostadal en de Povlakte bereik je dan de heuvels in de Apennijnen. En met De Weg van de Franken III raak je verzeild in het bijzondere landschap van Toscane met de vele prachtige steden. Door Lazio trek je tenslotte naar Rome.

Met De Weg van de Franken is een complete Nederlandstalige routebeschrijving beschikbaar vanuit Canterbury (De Weg van de Franken 0) of vanuit Maastricht naar Rome. De Weg van de Franken IV beschrijft aansluitend de route van Rome naar Bari.

Op deze site kun je alle GPS tracks in KML of GPX downloaden.

Download hier de gids als PDF: Deel I eGuide

WvdF I ETAPPE INDELINGWvdF I ETAPPEVERDELING deel 2