De vijf gidsen De Weg van de Franken bieden op een vertrouwde wijze de nodige informatie voor pelgrimerende wandelaars naar en van Rome.

De etappe-indeling, het kaartmateriaal en de beschrijvingen worden door de meeste gebruikers vaak ook in die volgorde gebruikt. Bij het zoeken en vinden van de juiste weg kan een apart GPS-apparaat je helpen.

De laatste technische ontwikkelingen maken het mogelijk om diverse zaken zoals bellen, internet, fotograferen en muziek beluisteren in één apparaat te verenigen. Tijdens presentaties van De Weg van de Franken en bij recente veldverkenningen trof de auteur enthousiaste gebruikers van de gidsen. Vaak kwam daarbij het onderwerp ter sprake: wat stop je (niet) in je rugzak?

De (grotere maat) smartphone, een tablet of (kleinere maat) iPad worden dikwijls gebruikt voor het maken van verslagen, en ook voor het onderhouden van contacten met het thuisfront. Je kunt er muziek mee beluisteren, een spelletje op doen of een eBook mee lezen. Ook maak je er steeds vaker foto’s mee, omdat de kwaliteit zodanig is dat het meenemen van je camera overbodig kan worden.

Al vanaf de eerste uitgaven in 2010 vroegen gebruikers aan de auteur of er ook een digitale versie beschikbaar zou komen van de wandelgidsen. Op dit moment is de gehele route, beschreven in vijf gidsen, als eGuide beschikbaar. Alle delen 0, I, II, III en IV zijn vanaf heden als papieren gids te koop.

De auteur ontwierp uit kostentechnische overwegingen, voor meerdere gidsen eenzelfde vormgeving voor het kaartmateriaal. Dit was mogelijk omdat al het kaartmateriaal is gebaseerd op de GPS-tracks van de auteur, die te vinden zijn bij GPSies (zie Home).

Groot voordeel bij het gebruik van technische hulpmiddelen tijdens je pelgrimstocht is de mogelijkheid om de inhoud van de papieren gids of de eGuide te combineren met beter en altijd actueel digitaal kaartmateriaal.

Het is een misverstand dat daarbij een internetverbinding actief moet zijn!

Je kunt dankzij de GPS verbinding waarover alle smartphones en tablets beschikken altijd de plaats vinden waar je actueel verblijft. En wanneer op deze digitale kaart de routelijn van De Weg van de Franken zichtbaar is, kun je immers bepalen waar of je bent.

Je kunt bij Apple of Google de app Maps.me aanschaffen, om te kunnen beschikken over een goed geoutilleerd kaartsysteem dat offline bruikbaar is.

De app Maps.me biedt de mogelijkheid om (deel)kaarten op je apparaat te downloaden. Let wel dat dit digitale ruimte vraagt op je apparaat. Plaats dus alleen die (deel)kaarten, die je op dat moment wilt gebruiken en verwijder deze na gebruik ook weer.

Vervolgens download je bij www.GPSies.com met de gebruikersnaam Pelgrimswegen de gewenste tracks. Het programma op die site is helder opgebouwd. Na enige oefening werkt het snel en accuraat.

Dan is het zeker handig ook andere tracks te downloaden (in een andere kleur), die bijvoorbeeld te vinden zijn op de sites www.urcamino.com , www.francigena-international.org of www.viefrancigene.org    

Je kunt dan ook de twijfel of keuzes begrijpen waarvoor de auteur soms heeft gestaan.

Laat de markering je in de steek, dan vind je informatie in de beschrijving van de gids of eGuide (op je tablet of iPad); daarnaast zal het gebruiken van de app Maps.me (op jouw smartphone of iPhone) je verder op weg helpen.

Je enige zorg is een volle batterij, maar ook daar zijn handige hulpmiddelen voor beschikbaar!

Hopelijk helpen de papieren gidsen van De Weg van de Franken of de eGuides samen met de digitale ondersteuning van Maps.me je op weg naar jouw pelgrimsdoel!