Hier vind je de feedback van gebruikers van De Weg van de Franken. Kijk naar de uitgave-datum in je gids of eGuide! Zoek dan de laatste informatie ter aanvulling. Bijvoorbeeld: bezit je De Weg van de Franken I, uitgave mei 2021, dan zoek je hieronder tot die datum naar mogelijke feedback.

Graag zinvolle aanvullingen of wijzigingen melden op dit adres!

Cees Steijlen, oktober 2022

Op zijn tocht van Aosta naar Piacenza vond Cees enkele verbeteringen voor De Weg van de Franken II, etappe 5 t/m 13. Het Ostello Salesiano Eporediese (pagina 37 en 150) in Ivrea biedt géén onderdak meer voor pelgrims. Wanneer je in etappe 10 (pagina 62) wil kiezen voor een verblijf in Garlasco, dan beveelt Cees het Casa del Pellegrino aan. Het betreft een appartement met 6 bedden gerund door vrijwilligers vanuit de lokale bibliotheek. Contactpersoon is Silvana: +39 0382 801009 of (Whatsapp) +39 334 3435810. Je vindt de toegangspoort in de Via Santissima Trinità 6. In etappe 13 moet in Orio Litta het Cascina San Pietro (pagina 79) vervangen worden door het Ostello Grangia Benedetto. De adresgegevens staan overigens wel juist genoemd op pagina 151!

Menno Oerlemans, september 2022

Tijdens zijn tocht in de richting van Jerusalem laat Menno op zijn blog weten dat in etappe 6 van De Weg van de Franken IV de GPS-route hem een rivier van een halve meter diep wil laten oversteken. Dat is gelukkig niet nodig en de track moet worden aangepast (Dit is bij Alltrails al gebeurd!). Wanneer je de routebeschrijving op pagina 47 volgt is er niets aan de hand: pas ná de pijler van de hogesnelheidslijn volg je rechtsaf het tractorspoor door het water en wandel je over het pad omhoog in de richting van de Via Latina!

Ben Teunissen, augustus 2022

Tijdens de controle van een deel van De Weg van de Franken IV ontdekte ik dat in de gids genoemde (vooral religieuze) overnachtingsadressen nog geen pelgrims ontvangen. De gevolgen van het Covid-virus vormen vaak een belangrijke oorzaak. Gelukkig ontdekte ik, dat er voldoende en redelijk geprijsde alternatieven te vinden zijn via Booking en Airbnb. Zorg dat je de apps binnen handbereik hebt om – vooral via de zoekfunctie op hun kaarten – een goede en makkelijke keuze te kunnen maken. Vaker dan gedacht bieden deze adressen je (soms ook) een persoonlijke pelgrimsontvangst.

Ben Teunissen, mei 2022

In De Weg van de Franken III zijn op pagina 18 en 116 de adresgegevens van het Convento San Agostino in San Gimignano gewijzigd. Op deze prachtige plek heeft de Confraternita di San Jacopo de zorgen voor de ontvangst van maximaal 10 pelgrims in bezit van een Credenziale op zich genomen. Het nieuwe telefoonnummer is 39 389 0271946 en op dit mailadres kun je je ook melden.

Herman Zwakenberg, mei 2022

Onlangs trok Herman langs De Weg van de Franken I en zijn bevindingen gaan zeker aanvullingen in de nieuwste uitgave opleveren. In etappe 7 van Chateauvillain naar Leffonds ontdekte Herman, dat bij de start het hek bij de Porte Madame als ook het hek bij de poort in Les Bonhommes gesloten waren. Op de site staat overigens vermeld, dat het Parc aux Daims vanaf 16 maart om 8.00 uur opengaat. Herman is ondanks dit alles twee keer – met zijn rugzak op – over hek en poort geklommen.

In etappe 10 zijn er onderweg al enkele overnachtingsadressen opgenomen in de gids. In Grandchamp biedt René Groenheijde langs de route gastvrij onderdak in de B&B La Rose Blanche, Rue des Tilleuls 69. Telefoon +33 325 847865 of 325 906882, mail.

Michelle van Akkeren, april 2022

Een bericht over de houten Ponte Peruzzi over het riviertje Orcia dat je vlak na Bagno Vignoni tegenkomt in etappe 7 van De Weg van de Franken III. Het bruggetje is afgezet met hekken. Michelle liet weten er toch over geklommen te zijn en heelhuids de overkant te hebben bereikt. Dit is weliswaar de (officiële) gps-track, maar je kunt nu dus verstandiger de routebeschrijving op pagina 37 volgen.

Sluyterman van Loo, april 2022

Op dit moment trekt Susanne over de Apennijnen. In De Weg van de Franken II staat op pagina 104 dat B&B La Casa dei Nonni in Cassio di Terenzo zou liggen, dit moet natuurlijk Berceto zijn. Door deze fout in de gids vond Susanne een prima nieuw adres in Cavazzola, ongeveer 3 km ná Cassio. Federico en Rossana ontvangen je – na reservering – het hele jaar in hun verblijf met de naam ‘Biutiful’ aan de Strada Cavazzola 70, tel. 39 335 8262768 of 3335287812, mail. Je kunt er ook eten!

Ben Teunissen(auteur), april 2022

In het Paasweekend zijn er pelgrims langs de weg van de Franken gestrand in Dover. De al langer bestaande problemen door een complete wissel van de bemanning worden nog gecompliceerder, omdat de P&O boten nu ook een veiligheidskeuring moeten ondergaan. Omdat je als voetganger alleen de transfer kunt maken met P&Oferries, zul je geduld moeten hebben. Of creatief moeten worden: ben je al in Engeland, probeer mee te rijden met een automobilist die met de concurrent DFDS de overtocht naar Calais maakt. Ben je nog op het vasteland: start dan je pelgrimstocht optimistisch in Calais en maak gebruik van de alternatieve route via Wissant naar Guines (etappe 1 en 2 van De Weg van de Franken 0 bewaar je dan voor later…)

Susanne Sluyterman van Loo, april 2022

Susanne loopt op dit moment in besneeuwd Zwitserland! Tijdens haar verblijf in Pontarlier bracht ze een bezoek aan een ‘klein, gezellig restaurant ‘Côté Pont Maison de Cuisine’ met (vandaag) brandende open haard, heerlijk eten en een bijzonder aardige en behulpzame eigenaresse, Sandra.’ Je vindt het aan de Rue de la République 2 langs de Doubs. Een aanrader volgens Susanne, die bij een herdruk in de gids zal worden opgenomen!

Susanne Sluyterman van Loo, maart 2022

Al weer bijna twee weken is Susanne op pad langs De Weg van de Franken I. Zij meldt dat in etappe 6 de Chambre d’Hótes La Belle Epoque in Châteauvillain definitief gesloten is. De Mairie is gevestigd aan de Place de l’Hôtel de Ville en bereikbaar onder telefoonnummer 33 325 329303 en mail. Er zijn in het verblijf aan de Rue Thiers 9 vier eenpersoonsbedden beschikbaar en een douche. Je kunt ook contact opnemen met L’Association La Clef des Champs 33 688 566794.

Ben Teunissen, december 2021

In augustus 21 controleerde ik een deel van De Weg van de Franken I. Mede door de zeer regenachtige omstandigheden heb ik een prima alternatief gevonden voor etappe 18. Minder klimwerk, bij goed weer minder fraaie uitzichten, wel meer asfalt. In Pontarlier ben ik gestart volgens de beschrijving. Na de rotonde koos ik niet linksaf omhoog voor de Chemin du Larmont, maar bleef de N57 met veel veilige ruimte voor wandelaars ruim 1 km volgen tot de afslag van de D437. Na 300 m passeer je het treinviaduct en volg je linksaf het pad langs de Doubs. Na 900 m ga je linksaf en volg je rechtsaf opnieuw 600 m de N57 tot in Le Frambourg. Na het passeren van de spoorlijn ga je rechtsaf over de Route du Château de Joux. Na 400 m ga je linksaf over het pad in de richting van Hameau du Moulin. In dit dorp volg de routeaanduiding naar het vervolg van het pad over de voormalige spoorlijn. Je passeert een houten brug over een beek en een viaduct over een weg. Na 500 m zoek je linksaf de N57 weer op. Je steekt deze over en loopt nog 200 m rechtsaf. Dan sla je linksaf over de Chemin du Pied des Fourgs. Al snel gaat deze weg over in een verhard graspad dat slingerend omhoog gaat. Je kunt daarbij koeien tegenkomen. Je komt uit bij een hek (en aan de overkant een picknickbank) langs de D6 naar Les Fourgs. Na 200 m ga je linksaf over de Rue des Buclés en je blijft deze volgen tussen de bebouwing tot de Rue du Tillot. Na 600 m deze weg te volgen kom je weer bij de beschreven route uit. Met een fijne overnachtingsplek bij Josiane Aymonier 33 381 694403, CH Le Montagnon, Grande Rue 20 in Les Fourgs.

Bart van Goudoever en Annet Miedema, oktober 2021

Graag citeer ik hier de recente ervaringen met De Weg van de Franken IV.

Annet ontdekte dat in etappe 11 Casalbore helaas gebukt gaat onder de Corona maatregelen. Toch vond ze uiteindelijk een bescheiden slaapplek bij de parochie.

Bart ontdekte dat in etappe 12 de plaats Faeto in de buurt van Celle di San Vito een goed alternatief biedt voor een overnachting: Locanda Casa Mia, Via Duca Degli Abruzzi 7, Faeto Foggia, tel. +39 0881 973018

Het overnachten in Santuario dell’Incoronata leverde zowel voor Bart als voor Annet problemen op. In de gids noem ik op pagina 88 het alternatief Ordona. Tussen Ordona (na 4 km) en Orta Nova heeft Bart het Agriturismo Masseria Mascitello, tel. +39 328 3257034 gevonden.

Een redelijk compleet overzicht van overnachtingsadressen vind je op de website van de internationale Via Francigena vereniging.

Nathalie Delcourt, oktober 2021

Enthousiast laten Nathalie en Stéphane mij weten, dat zij als nieuwe eigenaars graag pelgrims ontvangen in hun B&B “La Vallée Verte”, dat je vindt in etappe 10 van ‘De Weg van de Franken I’ (blz.102 en 164). Het adres blijft Rue du Cul du Sac 8, 52600 Grandchamp (Haute Marne), de telefoonnummers zijn gewijzigd: +33 7 60 08 51 69(Nathalie) of +33 6 59 81 45 64(Stéphane) en hier vind je het mailadres. Op hun website staat meer informatie!

Joke van Erp, juli 2021

In etappe 18 van De Weg van de Franken I vind je in Les Fourgs een goed adres bij B&B Le Montagnon. Josiane Aymonier, +33 381 694403, mailadres ontvangt je op de Grande Rue 20 en haar man verzorgt een heerlijke maaltijd.

Via via heeft Joke (en haar helpers) voor een serie nieuwe bruikbare adressen gezorgd langs De Weg van de Franken I. In Jougne (etappe 18) zijn Lydie en Claude Brin vertrokken. Je vindt nu een prima en compleet onthaal bij Frédéric en Daniëlle Paget aan de Rue de la Loge 6, +33 635 908848, mailadres. Je kunt ook je tentje in hun tuin opzetten!

En nu we toch ‘en route’ zijn nog enkele nieuwe adressen in deel I: in Orbe biedt de Paroisse catholique ook overnachtingsmogelijkheden. Neem contact op met Curé Martin, +41 244 413290 of 795 952063, mailadres. Je vindt het eenvoudige onderkomen naast de kerk aan de Chemin de la Dame 1. Bernard Gloor heeft ook een mailadres!

In Le Mont-sur-Lausanne (2 km voor het drukke centrum van Lausanne) vond ik een prima adres bij Dominique en Christa aan de Chemin des Epinoux 3. Je boekt via Airbnb!

In etappe 22 kun je (langs de route!) prima verblijven in de Abbaye de Salaz, Route de l’Abbaye 15, Ollon. Het is geen abdij meer, maar maakte vroeger wel onderdeel uit van het klooster in Saint-Maurice. Neem contact op met Bernard, +41 795 863823 of mailadres.

En nog een prima adres in het Espace pelèrins gevonden bij de Paroisse de Martigny, Rue de l’Hôtel de Ville 5. Corinne Schösser beantwoordt je verzoek op +41 277 222282, mailadres.

Ben Teunissen, juli 2021

Gorge de l’Orbe niet mogelijk

Al wordt er in De Weg van de Franken I, etappe 19 op pagina 128 een opmerking over gemaakt, in de zomer van 2021 was het niet mogelijk om de tocht geheel langs de aangegeven route te maken. Mijn vraag in Ballaigues leverde ‘niet doen!’ op. Hoog water maakt een deel ontoegankelijk en de meeste paden zijn te glibberig voor rugzakdragers.

Omleidingsroute Gorge de l’Orbe vanaf punt onder Les Clées!

Hiernaast vind je het kaartje dat je beneden langs de Orbe aantreft ter hoogte van Les Clées. Met dit alternatief is het bij goed weer wél mogelijk! Natuurlijk is er ook een andere route mogelijk: ga vanaf Ballaigues over de Vieille Route en de 132. Na Lignerolle wordt de route steeds minder aantrekkelijk. Ga bij het busstation Les Clées-La Russille na 150 m rechtsaf het bospad in. Je treft er al snel een overdekte picknickbank. Volg dit (later geasfalteerde) pad tot in Montcherand, waarmee je weer op de route komt. Helaas geen gorge, maar wel fraaie panorama’s!

En oja, vergeet niet om 700 m vóór Ballaigues de Voie Romaine te kiezen. Vooral het einde is echt bijzonder!

 

Jan Houben, juli 2021

Voor etappe 11 van De Weg van de Franken I geeft Jan de suggestie voor een heel fijn overnachtingsadres in het ‘Maison-Chateau’ van Miriam d’Eer en Mark Rooman aan de Rue Saint-Eloi 16 in Niverlée. Tel. 32 477 411393 of 624844, mailadres. Dit adres vind je tussen Doische en Mazée; wandel wel over rustiger wegen (of paden) via Gimnée!

Ad Laney, juli 2021

Gelukkig zijn er recent weer nieuwe overnachtingsmogelijkheden voor De Weg van de Franken 0 gevonden. In etappe 5 vind je op ruim 4 km vanaf Licques langs de route op de Rue du Col Haut 168 in Audrehem, gastvrije ontvangst in de chambre d’hôtes La Hulotte au Col Haut, tel. 33 32 1875312 of 06 89975878, www.chambre-hote.fr.

Speciaal voor pelgrims is er in etappe 8 een overnachtingsmogelijkheid in Bruay-la-Bruissière. Bij de entree op de Rue Paul Eluard 215 biedt Anny een prima plek, tel. 33 06 75979919.

Voor een bijzondere plek in een kasteel, met in de tuin een replica van de grot van Lourdes, biedt de familie Franssu (tel. 33 06 35160106) je in etappe 9 onderdak aan de Rue E.Delaire 92 in Villers-Châtel. Dit adres vind je op 2,5 km na Caucourt nagenoeg langs de route.

In etappe 13 zijn in Tergnier volgens Ad de twee hotels opgeheven. Wel is er een mogelijkheid te overnachten in het huis van de voormalige ‘Curie’. Je kan hiervoor bellen met de Paroise (Pierre), tel. 33 06 86355315. Het is een sobere plek met matras op de grond, maar met een warme douche en kookgelegenheid. En een donativo!

Jurgen en Laura Clephas, juni 2021

Recente ervaringen van de pelgrims Jurgen en Laura Clephas zijn de aanleiding voor de volgende tip. De routebeschrijving van de etappe 23 De Weg van de Franken I van Martigny naar Orsières is goed: blijf vooral de markering volgen van de Zwitserse Via Francigena borden! De GPS track is gemaakt, nadat zes jaar geleden een belangrijke brug was verzwolgen. Deze brug over de rivier de Drance is inmiddels hersteld en kan dus weer worden gebruikt. Ook de originele track is nog steeds begaanbaar, maar volgens Klaas van der Vuurst en Saskia Stoopman – die medio juni 21 deze etappe liepen – moet je aan het einde vlak bij Bovernier ‘om weer beneden te komen wel even in de touwen hangen!’. 

Het advies in de gids op blz. 145 bij slecht weer of last van hoogtevrees blijft natuurlijk altijd van kracht: neem dan de trein van station Martigny Croix tot de eerstvolgende halte in Bovernier! De verbeterde track (rood) wordt zo spoedig mogelijk aan AllTrails toegevoegd. Aanvulling (augustus 2021): de oude track – startend op de Ruelle du Mont-Chemin – niet meer gebruiken. Je start nu vlak ná het station Martigny-Croix en volgt de Route 70 borden (en dat is al pittig maar veilig genoeg!)

 

 

Victor Hooftman, juni 2021

Victor en Hetty tipten een nuttig overnachtingsadres voor het einde van etappe 13 in De Weg van de Franken I. Julie Bartier heeft mij laten weten dat zij gasten ontvangt in La Cabounette aan de Ruelle du Cahusson 1 in Sormonne. Het telefoonnummer is 33 06 78827412 en dit is het mailadres. Victor en Hetty: ‘het is een nieuw huisje aan de oostkant van het dorp. Je kan daar koken, er is een koelkast en beddengoed.’ Het is geschikt voor max. 4 personen.

Ben Teunissen, auteur, maart 2021

Al meer dan zes maanden zijn er door de Covid maatregelen geen suggesties voor verbeteringen van de gidsen aangeleverd door de gebruikers. Natuurlijk hoop ook ik dat er weer spoedig gepelgrimeerd kan worden. Inmiddels zijn de eGuides bijna allemaal bijgewerkt, soms betreft dit kleine details, vaker de vermelde adresgegevens en telefoonnummers, maar ook de grondige aanpassing van enkele beschrijvingen. De Weg van de Franken I (Maastricht – Grote Sint Bernhardpas) is als paperback in een actuele versie (2021) verkrijgbaar. Het blijft overigens nog steeds goed mogelijk om de papieren gidsen te gebruiken. Maar lees dan wel de ervaringen hieronder vermeld! Ik wens alle gebruikers veel plezier bij de voorbereidingen van hun pelgrimstocht. En hopelijk ‘rapidamente sulla strada’!

Ronald Karssies en Michelle van Akkeren, september 2020

Wanneer je van Fornovo di Taro (De Weg van de Franken II, etappe 18) naar Berceto onderweg bent, kun je in Cavazzola di Sopra ( 3,5 km ná Cassio overnachten (en mee eten) bij Rossana en Frederico bij huis nr.70, tel 39 335 8262768.

Ronald Karssies en Michelle van Akkeren, augustus 2020

Nadine Poli in Orbe Zwitserland , etappe 19  De Weg van de Franken deel 1, ontvangt geen gasten meer. Ronald en Michelle hebben overnacht in de vergaderzaal van de katholieke kerk. Ook al was er geen douche, in de keuken maakten ze een heerlijke maaltijd. Een andere mogelijkheid tot overnachten biedt Latifa Pouly, Chemin des Fleurs de Lys 33B, +41 24 4417215 of 79 8172128, mailadres. De wijzigingen zullen in de volgende uitgave worden opgenomen.

Arie Haasnoot, juli 2020

Enkele maanden lang waren er nauwelijks activiteiten langs de Europese pelgrimswegen. Arie nam de tijd om zijn tocht uit 2018 te herbeleven. Zijn op- en aanmerkingen zijn verwerkt in de nieuwste versies van de eGuides van De Weg van de Franken deel 0 en deel I. Zoals bijvoorbeeld de situatie in Martigny (etappe 24, De Weg van de Franken I) waar de routemarkering 70 nu leidend is geworden bij het verlaten van de stad. Zowel de beschrijving als de GPS-markering zijn aangepast!

Guus Wesselink, maart 2020

Nieuwe waarschuwingen uit Italië; zo’n beetje alle cammini in het land doen in deze boodschap mee. Tot 3 april thuis blijven, daarna handelen conform de dan uitgegeven berichten. Italië zit op slot; niet ‘con clave’ maar ‘con corona’ ; men rekent op maanden….Meer informatie vind je op pelgrimswegen.nl

Esther Kluver, februari 2020

Op het forum van Pelgrimswegen.nl maakt Esther me attent op een interessante serie vlogs. Pelgrim Efrén Gonsález heeft van zijn gehele tocht over de Via Francigena een reportage gemaakt. ‘Het is een Engelstalige vlog, maar de beelden zijn prachtig en zijn verhalen zijn heel herkenbaar. Ik raad deze vlog aan voor iedereen die zich afvraagt, hoe het is om de Via Francigena te lopen. Efrén is in Canterbury gestart en post met enige regelmaat een nieuwe vlog’, aldus Esther. Op dit moment heeft hij al zestig etappes – dus vlogs – gepubliceerd. Eerstdaags presenteert hij de etappe naar de Passo della Cisa (De Weg van de Franken II, etappe 19). Zeer de moeite waard…

Paul Rijnbeek, januari 2020

In De Weg van de Franken I wordt op pagina 77 voor de Auberge de Jeunesse in Châlons-en-Champagne een foutief adres en telefoonnummer vermeld. Dit moet zijn: Avenue du Général Patton 4, telefoonnummer 33 32 6264628; op pagina 162 is het adres juist, maar moet het telefoonnummer dus ook gewijzigd worden!

Pierre en Tine Groenland, december 2019

In De Weg van de Franken IV ontbreekt bij de telefoonnummers vaak een cijfer 0. Telecom heeft in Italië onlangs wijzigingen in de nummering doorgevoerd. Mobiele nummers zijn goed, maar de lokale nummers moeten (soms) worden voorzien van een extra 0.

In Veroli (pagina 39) kun je ook terecht bij B&B Il Melograno, Via Umberto I Frosinone 36, tel. +39(landnummer)0775(lokale nummer)1530209(abonneenummer). Hier zie je dus het extra cijfer 0!

De suggestie op pagina 123 om in contact te treden met O.P. (Ospitalità povere o Pellegrino) voor adressen vervalt.  In Cerignola helpt Maria, +39 388 9304884, je graag bij het zoeken naar een overnachting. In Corato zoekt Adele Mintrone, +39 393 473044414, een adres voor je. Ook helpt zij graag met het vinden van adressen tot Brindisi!

In de versie van de eGuide van maart 2020 zijn alle bovengenoemde wijzigingen aangepast!

Paul en Marjolijn Rijnbeek, december 2019

In dit jaargetijde en met de huidige weersomstandigheden loopt het water je helaas in de schoenen. Wanneer je tussen Piacenza en Fionrenzola (etappe 15, De Weg van de Franken II) pelgrimeert, dwingen de buiten hun oevers getreden riviertjes (Torrentes) Chero en Chiavenna je tot een minder prettige route langs de Via Emilia. Bij de Via Zappellazzo ga je nu links (i.p.v. rechts) via het dorp Roveleto. Langs de SS9 wandel je ongeveer 3,5 km. Dan pak je de route weer op bij de Strada Comunal della Pelosa, die rechtsaf in de richting van San Raimondo gaat. Na 800 m volg je de etappe verder tot de eerste bebouwing van Fionrenzola.

Fred Posthuma, november 2019

In Monterosi (etappe 14, De Weg van de Franken III) kwam Fred aan het einde van de Via Palombare een hek tegen. De routebeschrijving op pagina 72 vanaf Monterosi vervalt. De [tussen haakjes] beschreven alternatieve route dien je nu te volgen! De route is gemarkeerd en deze biedt ook de mogelijkheid tot een ‘omweg’ via de rivier de Treja ten oosten van het dorp Grezzano-Pian delle Rose. De GPS-tracks zijn vanuit Monterosi aangepast!

Ben Teunissen, oktober 2019

De dertiende etappe van De Weg van de Franken II heeft zelfs in de titel een verwijzing naar de plaats waar bisschop Sigeric heeft overnacht. De op pagina 79 en 152 genoemde Compagnia di Sigerico in Senna Lodigiani is gesloten. Spaar je de omweg naar deze plaats. Giovanni Favari bemiddelt wel vol enthousiasme bij het vinden van een overnachtingsplek in Corte Sant’Andrea én het regelen van je overtocht naar Soprarivo. In de nieuwste uitgaven wordt een en ander aangepast. Ook de oude GPS route naar Senna vervalt dus en is gewijzigd naar de nieuwe situatie.

Roberta Puliti, september 2019

Roberta laat weten dat er langs etappe 4 van De Weg van de Franken II in Hone een nieuw (commercieel) hostel ‘Auberge de la Gare’ is geopend. Het ligt op 5 minuten loopafstand van het Forte di Bard en op 2 minuten van de route-aanduiding aan de Via Stazione 1, tel. +39 327 9856078, mail Auberge de la Gare

Ad Laney, september 2019

Na de lange rechte Romeinse weg vind je in het plaatsje Coole (De Weg van de Franken I, pagina 81) naast het adres van de familie Songy ook onderdak bij Brigitte Dulieux. Haar woning vind je aan de Chemin du Puits 1, na de N4 te zijn overgestoken,  tel. +33 661 857145. Het restaurant langs de N4 is gesloten!

En na meer dan 30 jaar onderdak te hebben geboden aan pelgrims, hebben de laatste religieuzen  het klooster in Clairvaux op 29 juni 2019 verlaten. Het adres van Fraternité Saint Bernard moet dus verdwijnen in toekomstige uitgaven van De Weg van de Franken I (pagina’s 91 en 163). De Soeurs du Très-Saint-Sauveur hebben helaas geen alternatief nagelaten. Maar 3 km verder, in Longchamp-sur-Aujon, kun je aan de Rue Piverotte 10 wel een prima air-bnb adres Chez Jo vinden. Meer op airbnb.com!

Frans Verkooijen, augustus 2019

In Nus (De Weg van de Franken II, etappe 2, van Aosta naar Chatillon, blz 22) is de overnachtingsmogelijkheid bij de Parrocchia Sant ‘Ilario vervallen. In het dorp Nus vind je een goede overnachtingsmogelijkheden bij Hotel Florian aan de Via Risorgimento 3, +39 0165 767538 of 333 4645424, Hotel Florian. Ongeveer 2 km nà Nus vind je nagenoeg langs de route in Frazione Rovarey 30 het B&B Lo Talapan, +39 340 8764263, B&B Lo Talapan. Luciano ontvangt in zijn huis pelgrims gastvrij voor een betaalbare prijs.

Jan van der Kruk, juli 2019

Net aangekomen in Rome liet Jan weten dat hij op zijn tocht vanaf Canterbury twee maal een uitstekende overnachting heeft genoten bij de Benedictijner zusters van het Monastero Madonna dell’Eucarista: in Saint-Loup-sur-Aujon (De Weg van de Franken I, pagina 94) én in Rome (De Weg van de Franken III) aan de Via Cardinale Bofondi 10. Via de website www.monasterystays.com kun je meer informatie vinden en ook reserveringen vastleggen.

Retthy Groot, juni 2019

In Aosta (De Weg van de Franken II, pagina 16) bieden de  parrocchia de San Anselmo en San Martin geen onderdak meer. Gelukkig is er in het centrum, vlakbij het Teatro Romano, aan de Rue Xavier de Maistre 17 een goed alternatief: het Seminario Arcivescoville, telefoon +39016540115, mail Seminario. Je vindt er twee bedden, douche en toilet in de kamer. Voor dit verblijf geldt een donativo. 

Jozef Ooms, juni 2019

De Vereniging Pelgrimswegen naar Rome ontving nuttige informatie m.b.t. overnachtingsadressen in Frankrijk. In Bar-sur-Aube (De Weg van de Franken I, pagina 87) kun je contact opnemen met Pierre (+330645711088) voor een onthaal in het verblijf voor de VF pelgrims aan de Rue du General du Gaulle. In Grandchamp (De Weg van de Franken I, pagina 103) ontvangt René Groenheijde (+33 325 906882) pelgrims in La Rose Blanche, Rue des Tilleuls 69, mail: La Rose Blanche.

Jan van der Kruk, juni 2019

Jan doet verslag op zijn blog van de vele sneeuw rond de Alpenpas. Alleen wanneer het mogelijk was, ging hij met een medepelgrim de pas op naar het Hospice du Grand Saint Bernard. ‘De berichten die we van verschillende kanten kregen over de omstandigheden op de pas waren tegenstrijdig en we hebben daarom rechtstreeks informatie opgevraagd bij de monniken van het Hospice op de pas. Volgens hen was het verantwoord om de volgende dag naar boven te lopen mits we ons hielden aan hun instructies. De weg was namelijk wel schoongemaakt, maar op een bepaald stuk bestond lawine gevaar. Vanaf dat punt zouden we verder door de sneeuw omhoog moeten’. Jan heeft prachtige en spectaculaire foto’s in zijn blog verwerkt! Ook in De Weg van de Franken I (pagina 151) vind je adviezen voor een veilige overtocht van dit hoog(s)tepunt van de Via Francigena.

Retthy Groot, mei 2019

Het Office du Tourisme in Rocroi (De Weg van de Franken I, etappe 12) biedt een slaapplek aan voor pelgrims (€ 15,00). Je kunt bij hen reserveren en vóór 18.00 uur de sleutel ophalen. Het is een fijne plek met eenvoudige keuken, met centrifuge en droogrekken voor de wasjes.

Valentine de Graaf, mei 2019

Dit bericht betreft een wijziging bij De Weg van de Franken I, etappe 5 (Huy – Andenne). De VVV in Andenne laat weten dat je nu ontvangen wordt door Valentine de Grave. Het Office du Tourisme bezit een overzicht van adressen, waar je als pelgrim gastvrij kunt worden ontvangen. Controleer eerst de openingstijden op www.andennetourisme.be of neem telefonisch contact met Valentine op +32 85 849640 of mailadres OdT

 

Peter Kuijpers, april 2019

Een vraag over de etappes rond de pas van de Grote Sint Bernhard (deel I en/of deel II) van Peter over wandelen op hoogte. Mijn antwoord: Je hebt hoogtevrees. Ik ook. Alleen op de etappe na Martigny kom je al direct aan het begin een stuk tegen, wat ik voor hoogtevrezers niet aanbeveel. Daarvoor geef ik dan ook tips in de gids. Maar het lijkt vreemd, hoe hoger je komt, des te minder problemen je met de hoogtes hebt.

Mark Kapteijn, februari 2019

In Rome aangekomen en de ervaring van de afgelopen weken evaluerend, wil ik je graag danken voor jouw wandelgids ‘De Weg van de Franken III’. Jouw boek tezamen met de App Sloways hebben mij een prachtige reis en ervaring gegeven. Ik ben de route begonnen in Altopascio en in 18 dagen naar Rome gewandeld. Ik heb zoveel mogelijk (voor zover open in deze tijd van het jaar) bij de Pellegrino adressen geslapen. Cordiale saluti!

Francis van der Elst, december 2018

Francis laat me weten dat ze regelmatig pelgrims ontvangt in haar bnb in Aire-sur-la-Lys. Haar Chateau de Moulin le Comte is ook te vinden op mijn GPS-route in etappe 7 van De Weg van de Franken 0 (Canterbury-Reims). Bedenk dat het geheel buiten de route ligt op ongeveer 8 km ten oosten van Thérouanne! Meer informatie op www.chateaudemoulinleconte.com!

Ben Teunissen, november 2018

Op de Ontmoetingsdag van de vereniging Pelgrimswegen naar Rome (14 november 2018) ontving ik leuke reacties van gebruikers. Enthousiasme over de GPS lijntjes van de route van De Weg van de Franken met behulp van de app Maps.me. Maar ook tips over aanvullingen van overnachtingsadressen. Kijk op de site van Pelgrimswegen.nl voor de laatste updates!

Joke de Koeijer, september 2018

We hebben in L’Hôpital-du-Grosbois (De Weg van de Franken I, etappe 15) prima overnacht bij de fam. Didier Labray, Rue du Pré Vert 1, telefoon 0033381529632. Vooraf even bellen en informeren of het vrij is. Geen maaltijd en ontbijt. Ook te vinden op Airbnb! In Etappe 23 ontdekten we dat de paroisse protestante in Martigny nagenoeg niet meer telefonisch bereikbaar is. Als je er wilt overnachten, kun je er het beste gewoon even heenlopen en informeren of de overnachtingsruimte beschikbaar is. Het blijkt dan een prima plek.

 

Ben Teunissen, augustus 2018

OEPS, stond ik vandaag toch voor een hoog hek (etappe 10, deel I), zo had ik dat in 2008 beslist niet aangetroffen. Maar goed dat ik op dit moment dit deel van de route opnieuw controleer tussen Langres en Nods! Start je met etappe 10 blijf dan de geasfalteerde weg volgen tot de D17 en volg deze tot Rivières-les-Bois. Dan kom je dat hek (en later ook nog prikkeldraad) in ieder geval niet tegen. Of kies voor het alternatief via de D136 en de kapel naar Violot. Ook mooi! Eind augustus zijn de eGuide én de GPS aangepast. Blijf je feedback alsjeblieft sturen…

Guus Wesselink, juni 2018

We zijn vastgelopen in een moeras tijdens onze etappe tussen Belgioioso en Oria Litta (deel II, etappe 12, pagina 73) vlak boven Zagonara. De rivier Olona heeft de overgang naar de sluizen ontoegankelijk gemaakt. Het is verstandig om niet richting rivier, maar richting het dorp Zagonara te wandelen en daar via de SS234 weer ná de rivier en de rotonde op de route bij uit te komen. Of toch in Belgioioso de keuze te maken om de gemarkeerde langere route langs de Torre dei Negri te kiezen. De GPS is onmiddellijk aangepast, in de nieuwste versie van de gids (januari 2019) wordt de routebeschrijving aangepast!

Fred Posthuma, juni 2018

Het Centre Educatif St-Joseph in Frasne-le-Château (deel I, etappe 12, pagina 109) biedt geen pelgrimsverblijf meer. Het restaurant is er nog wel. Mevrouw Marie Grenier (tel. 33 63 2976123, mail: Marie Grenier) helpt je bij het zoeken naar onderdak.

In Villeneuve (deel I, etappe 21, pagina 137) verleent de Paroisse de Villeneuve helaas geen onderdak meer. Een redelijk onderkomen trof ik in Villeneuve hier wel bij mw. Rita Marzio, Route de Longefan 21, 1844 Villeneuve. Tel. 41 21 9602717.

Riet van Laake, juni 2018

Gevonden met hulp van de Via Francigena App: een perfect onderkomen, 25 km ten zuiden van Lucca, 1 km onder Galleno! Een eigen huisje met opgemaakte bedden, keukentje, koelkast, zithoek, terras, grote tuin, wasrek èn fles wijn! Deel II, etappe 25, La Bigattiera (20 euro p.p.), Via della Bigattiera 4. Op 500 meter van de route, maar zeer de moeite waard!

Guus Wesselink, juni 2018

In etappe 5 van deel III kun je – wanneer de akkers ingezaaid zijn – vanaf de rotonde onder Renaccino ook over het fiets-, voetpad wandelen langs de Strada Comunale di Fonte Murata. Scheelt ook nog 1 km!

Bij de entree van het dorp Isola d’Arbia ging de route onder het spoor door bij een stationnetje. Het tunneltje staat echter op instorten en is afgesloten. Bij de ingang van de onderdoorgang hangt een bordje dat de VF langs de weg doorgaat naar Isola. Doe er je voordeel mee!

Constantijn Dolmans, mei 2018

Op pagina 132 van deel I staat “Na 1,6 km ga je linksaf over de gekanaliseerde beek en direct na het bruggetje rechtsaf. Bij de kruising blijf je rechtdoor, door de spoortunnel, wandelen.” Je kunt daar nog steeds rechtdoor lopen, maar het is aan het einde afgesloten met een hek waar je niet doorheen of overheen kunt. Ze zijn daar kennelijk een natuurgebiedje aan het aanleggen. Bij het kruispunt dus linksaf en de weg naar rechts om het natuurgebiedje heen volgen en dan door de spoortunnel heen. Mijn zoon en ik hebben van Reims tot Lausanne deze meivakantie genoten en gaan in de zomer nog twee weken verder richting Italië!

Astrid de Cock en Pieter Siebesma, april 2018

…midden april hebben we ons laatste stuk gelopen van de Via Francigena in Noord Frankrijk en daarbij weer dankbaar gebruik gemaakt van De Weg van de Franken deel nul. In de zestiende etappe (in het kort, pagina 78 en pagina 95) zijn de telefoonnummers van de (zeer gastvrije) Grange aux Couleurs gewijzigd: 03 51 42 08 20 en 06 16 67 15 64. Anne Menninga zei het heel fijn te vinden als we dit aan jou door zouden geven. Hun email-adres vind je hier. En ook in etappe 16 is de B&B van Jean-Marc Vigreux in Cauroy les Hermonville helaas opgeheven.

Ben Nieuwenstein, april 2018 

…dank voor de gidsen, daar heb je héél veel tijd in gestoken en daar doe ik mooi mijn voordeel mee 🙂 In deel I noem je op pag 16  B&B San Jacobi als pelgrimsverblijf. Deze B&B is inmiddels gesloten. En bij etappe 6 naar Namur (22,7 km) liggen de pelgrimsverblijven, die je noemt op pagina 33 nog eens 12 à 14 km na het eindpunt van de etappe. Dat is wel erg ver, als je er niet op tijd achter komt. Er staat wel bij dat ze langs etappe 7 liggen, het zou fijn zijn als er ook wat dichter bij het eind van etappe 6 te vinden is. Wat denk je van de jeugdherberg op de Avenue Félicien Rops 8 in Namen?

Jan van Poederooijen, maart 2018

…we vinden de gidsen fijn en accuraat. Samen met Maps.me werken ze heel goed. Afgelopen winter hebben we het Pieterpad gelopen als training voor ‘Rome’. Vandaag zijn we in Maastricht aangekomen. Morgen naar Visé en dan verder. Overigens ontvangt Dinie Bax (deel I, blz 16) in Visé geen gasten meer na problemen met de woningbouwvereniging.

Titia Meuwese, december 2017 

In november is een herziene uitgave verschenen van de gids De Weg van de Franken deel I. De heruitgave is verschenen om het adressenbestand van de overnachtingen up to date te brengen. Daarnaast worden ook in Frankrijk meer stukken Via Francigena gemarkeerd op min of meer parallelle routes. De gids probeert zoveel mogelijk deze alternatieven aan te geven.
Zoals Ben Teunissen meermaals schrijft: de ‘echte’ Via Francigena is destijds niet helemaal vastgelegd en een deel van de toen logische paden zijn nu drukke autowegen. Dus er moeten keuzes gemaakt worden, die ook soms afhangen van de mogelijkheden voor overnachting.
De gids is net als de vorige uitgaven een complete begeleider voor de pelgrim, met aandacht voor historie en natuur, met korte beschrijvingen van de vele kunsthistorische bijzondere kerken en steden op de route. De fraaie geschilderde kaarten in de gids geven niet alle kleinste details, maar de meeste wandelaars zullen daarnaast de begeleidende gpx-track gebruiken. Aanwijzingen voor onderdak en lokale voorzieningen worden meest met telefoonnummers en mailadressen vermeld. [uit Nieuwsbrief 39, vereniging Pelgrimswegen naar Rome]

Arno Cuppen, november 2017 

…een klein, maar mooi uitstapje vanaf de VF langs een echt inspirerende plek voor pelgrims naar Rome is het Monastero di Bose in etappe 6 van deel II. Wanneer je vanaf de kerk San Pietro e Paulo ongeveer 7 km in de richting van Magnano wandelt, kom je op een schitterende plek. In het klooster is veel aandacht en zorg besteed aan het ontwerp van de gebouwen en de inrichting. Het meubilair, het aardewerk, de schilderijen en andere decoraties zijn vaak zelf gemaakt. Je bent er als pelgrim welkom om deel te nemen aan de maaltijden – met veel producten uit eigen tuin – en er te overnachten. Het bijwonen van de mooie, gezongen diensten, met meer dan zestig broeders en zusters is een bijzondere belevenis. Neem vooraf wel contact op. De volgende dag kun je na een korte dalende etappe gemakkelijk het doel Roppolo langs de VF dat hieronder beschreven is bereiken…

Alberto Conte, september 2017

…ik ontving een vriendelijk verzoek van Alberto om zijn overnachtingsmogelijkheid in Roppolo (De Weg van de Franken II, etappe 6) op te nemen in de nieuwste uitgave. Natuurlijk zal ik deze ambassadeur van de Via Francigena bezoeken tijdens het verzorgen van de update van deze gids in 2019. Hierbij de adresgegevens: Casa del Movimento Lento, Via al Castello 8 – Roppolo BI, tel: +39 0161 987866 of +39 335 7979550. […] Alberto liet nog het volgende weten: Special price for pilgrims (bed in dormitory) for 2018: €15 without breakfast, €3 for Breakfast. 6 places, private garden with amachs, bike room, guides and maps, laundry, free WiFi.

Jack Geerts, augustus 2017

…allereerst wil ik je heel veel complimenten maken voor de wandelgids en de gps-route. Werkt perfect en alles klopt (tot Reims) als een bus. Wat een werk!! Complimenten voor de gps tracks: perfect! In Sormonne ontdekte ik dat de auberge er niet meer is. Wel vond ik 2 km verder in Lonny het B&B Le Chat au Deux Têtes, en werd daar heel gastvrij ontvangen voor € 65 incl repas en ontbijt…

Ruud Steggerda, juli 2017

…ik wil je enorm bedanken voor het verzorgen van deel 0 (Canterbury – Reims). De eGuide heeft mij de afgelopen weken gegidst, samen met Maps.me op mijn Iphone. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik ook wat printjes had gemaakt van adressen en kaartjes, maar die heb ik onderweg vernietigd na gebruik, om weer ruimte en wat gewicht te besparen in mijn backpack. Overweeg je misschien toch een gedrukte versie? Het zou wel erg fijn zijn!(…) In Thérouanne heeft monsieur Alain heeft z’n ene kamer ingeruild voor een werkelijk prachtig pelgrimsonderkomen, direct aan de hoofdstraat. Je moet dit gewoon zelf gaan zien en ervaren: “Eden” is de juiste naam, dit is een pelgrimshemel. Ontworpen door en voor pelgrims is hier werkelijk aan alles gedacht! Beschrijven duurt te lang. Ik heb van Thérouanne genoten: fascinerende archeologische site van de oude, verwoeste stad. Neem a.u.b. deze update op in je nieuwe uitgave, dit mag niemand op de Via Francigena missen! Wat zijn Alain en Patricia ongelofelijk aardige en leuke mensen! Via Francigena Eden, Grand Rue 30, Thérouanne, tel:+33 321 932313.

John Verhoeven, juni 2017

…ik ben net terug van een tocht vanuit Lausanne naar San Miniato. Jouw wandelgidsen hebben mij hierbij uitstekend geholpen, dank hiervoor. Ook de GPS-tracks hielpen erg goed op ‘twijfelpunten’.
[…] Ik kwam nog wel een paar dingen in mijn dagboek tegen. Wellicht kun je hier je voordeel meedoen in de volgende updates. In (deel I, etappe 21, Zwitserland) Villeneuve was het niet mogelijk om in de parochie te overnachten. Jean Cossetto heeft volgens de dame van het Tourist Information (Chantal Logean +41219628481) een hartaanval gehad en zijn taak was overgenomen door mede-parochianen die -ondanks haar vurige pleidooien- de ruimte nog niet beschikbaar wilde stellen. En het Motel Sport in Martigny (etappe 23) vond ik persoonlijk duur en niet vriendelijk; geen aanrader dus wat mij betreft ;-)…

Harry Ruijters, juni 2017

…op mijn Via Francigena del Sud (deel IV, etappe 7) ben ik intussen in B&B I Castellucci. Vanmiddag wilde ik gaan eten in La Locanda di Tiziano, maar toen ik er aankwam was alles dicht. De zaak stond te koop. De buurvrouw stond erop dat ik Tiziana zou bellen. Ik vond dat vervelend omdat ik alleen een bord pasta wilde eten. Maar dat gaf niets volgens de buurvrouw. Ik heb toen toch maar gebeld en Tiziana zei dat ze er 10 minuten later zou zijn. Dat was ze ook. Ze zei dat ze me naar een ander adres zou brengen. In de auto vertelde ze dat ze de zaak inderdaad wilde verkopen omdat ze de huur bijna niet meer kon opbrengen, maar dat ze de zaak weer zou openen als zich geen koper zou aandienen. Het restaurant waar ze me naartoe bracht was Bacco e Demetra. Het is verhuisd en is nu midden in het centrum. De eigenaar had het over een Nederlander die eerder was geweest en ik begreep al gauw dat hij het over jou had. Hij was heel trots dat hij in jouw gids stond en ging het meteen zijn vrouw laten zien. Ik heb hem beloofd dat ik het nieuwe adres aan jou zou doorgeven.
Tot nu toe ben ik geen enkele andere pelgrim tegengekomen. Dat maakt de tocht wel speciaal. Het is warm en al het asfalt maakt het niet gemakkelijker. Gelukkig vind ik het nog steeds zeer de moeite waard.

Monique van der Hulst, mei 2017

…ik blik terug op een fantastische pelgrimstocht van Lucca naar Rome. En ik heb veel gebruik gemaakt van je eGuide op m’n smartphone én de route in Maps.me. Dat functioneerde allemaal heel goed. Dank daarvoor!! Er zijn een paar routes veranderd, vooral de 2 aanlooproutes naar Lucca en rondom Siena. Wil je de wijzigingen ontvangen?

Ben Teunissen, april 2017

(aan Karin Rolvink)…hartelijk dank voor de moeite die je hebt genomen een foutieve naam in De Weg van de Franken deel I door mij te laten corrigeren. Ik zal er zorg voor dragen dat de eGuide onmiddellijk, en de papieren gids zo vlug als weer mogelijk, zal worden aangepast. Ik ben in 2013 – als ik het me goed herinner- bij jullie geweest. Jullie huis bevindt zich in Lalobbe aan de linkerkant vlak na de Saint-Lambert? Grappig is dat op pagina 59 jullie naam wél goed is gespeld. Het genoemde telefoonnummer 33 32 4545745 (vanaf Nederlands toestel) is goed. En ik begrijp dat jullie voorkeur uitgaat naar dit mailadres. Fijn dat jullie meewerken aan het succes van o.a. deze pelgrimsroute naar Rome!

Dirk Zijp, oktober 2016

…ik ben zeer te spreken over jouw gids De Weg van de Franken deel IV van Rome naar Bari. Ik heb veel gehad aan de digitale track, die ik had geladen op de offline kaart van OsmAnd+. De routetekst was daarmee voor mij feitelijk overbodig.
Omdat ik geen Italiaans beheers ging ik voor het vinden van een slaapplek nog wel eens naar een bar en legde de barman mijn vraag voor. Vanuit de bar belde ik dan een in de gids vermeld telefoonnummer. Als er een alleen Italiaans sprekend persoon aan de lijn kwam, gaf ik mijn telefoon aan de barman, die het gesprek voerde met een al of niet positief resultaat.
Ik heb in Corato nog een adres getroffen dat het vermelden waard is: Padri Redentoristi, Via Castel de Monte 115, tel. +39 0808 821348. Een klooster met gastenkamer en maaltijd, gerund door drie zeer gastvrije paters. Een donatie is welkom…

Judith van Gilst, september 2016

…ik geniet zeer van het geheel. Het gebruik van de eGuide van deel 0 bevalt mij prima! Nog weinig onvolkomenheden kunnen ontdekken. In Shepherdswell is Bricklayers Arms (pagina 16) gesloten. Nicky van de B&B op Coxhill brengt je graag naar een pub in de buurt. En in Therouanne is Philippe Aviez (pagina 35) gestopt met zijn gîte. Maar er is een uitstekend nieuw pelgrimsverblijf met alles erop en eraan: Gîte d’étappe Via Francigena Eden [Alain en Patricia Millamon], Impasse du Moulin 3, +33 32 1932313 of 06 80107907…

Els Jans, augustus 2016

…samen met een vriendin wandel ik naar Rome. Eerst via het Pieterpad, daarna de GR 5.  Vanaf Langres over de door jou beschreven route uit deel I. Heerlijk een hele dag wandelen en van de natuur genieten. Wel goed opletten waar we kunnen eten en slapen en we hebben ondervonden dat het verstandig is om elke dag ons lunchpakket mee te nemen, want de barretjes die ons worden beloofd zijn vaak verdwenen, evenals de winkels in de kleine dorpen. Ook nog een paar tips: De Cure van de parochie St. Pierre in Pontarlier (pagina 124) verleent geen onderdak meer aan pelgrims. Wel de Cure van Benigne in Pontarlier, tel. 33 381 390037. Op de een of andere manier komt er bij het zoeken naar onderdak altijd wel een oplossing, variërend van iemand die spontaan een slaapplaats aanbiedt tot een lift naar de volgende plaats…

Bram van Oort, juli 2016

…in de meeste gevallen heb ik [tussen Rome en Bari] gebruik gemaakt van de in gids deel IV vermelde adressen. In hotels was duidelijk merkbaar dat het seizoen begin april nog op gang moet komen, er zijn dan nog erg weinig gasten. (…) Regelmatig maakte ik gebruik van adressen bij religieuze instellingen en parochies. Het is zeker aan te bevelen je overnachting minstens één dag van tevoren te regelen…

Johan en Carry Smit, juni 2016
…wij zijn weer terug van een mooie pelgrimswandeling van Benevento naar Bari, gelopen van 19 mei tot 2 juni. We hebben een prachtig pelgrimspad gelopen. Mooie natuur, oude stadjes en vaak oude paden. En met heel veel hartelijkheid en gastvrijheid van de Italianen. Met noodweer binnengehaald om te schuilen en koffie gekregen aan de keukentafel. Overladen met kersen en koekjes. Overnachtingen vrij makkelijk gevonden. Prijzen waren wisselend. En heel belangrijk de ‘Dazer’ mee te nemen. Wij hebben hem vaak moeten gebruiken.
Bij de Basiliek in Bari geen Testimonium kunnen krijgen. Het leek of ze er nog nooit van hadden gehoord. Dat was jammer, want we hadden veel stempels verzameld. Op het pad maar twee pelgrims tegen gekomen. Zij liepen van Bari naar Rome. Ons werd vaak gevraagd: waar gaan jullie naartoe en waar kom je vandaan? Erg leuk en dit leidde vaak tot leuke gesprekken. Dank voor het goedgeschreven boek. Wij hebben door het boek ontspannen kunnen lopen…

Jan Leenaars, mei 2016
… je bericht over de snelle levering van de paperback van De Weg van de Franken IV maakt mij heel gelukkig. Ik ben het hele weekend bezig geweest met de “reis”. Ik heb wel het Italiaanse boekje van Monica d’Atti met de vertaling van Rita Denkers, maar jouw boekje geeft nou juist de meerwaarde, waar wij het voor doen. De beschrijving van de cultuur/kunst/geschiedenis in jouw gidsjes vind ik elders niet. En we vinden de anekdotes leuk. Bijvoorbeeld het verhaal in deel III over Est, Est, Est!!! in Montefiascone. (…) en na afloop stuur ik jou zeker mijn bevindingen!

Bram van Oort, april 2016
…de afgelopen week ben ik de Apennijnen overgestoken van west naar oost. Klimmen tot ca. 875 meter en dan langzaam afdalen. Ik passeerde windmolenparken, omdat het daar namelijk altijd waait. ‘s Winters is het er koud en ‘s zomers fris. Je ziet daar ook velden met zonnepanelen, er is ruimte genoeg, de streek is dunbevolkt. Na Benevento overnachtte ik o.a. in Buonalbergo, Celle San Vito en Troia. Regelmatig waren er restanten te zien van de Via Traiana, zoals overblijfselen van bruggen, van bronnen en van wegdelen. Nu ga ik richting kust, het land wordt vlak. Over enkele dagen zal ik Bari bereiken. Ik eindig met de woorden waarmee de gids van Ben Teunissen, die ik als eBook gebruik, begint: Wie zich nooit in de weg vergist, heeft onderweg veel moois gemist.

Marcel Tinnemans, februari 2016

… de eerste etappes van De Weg van de Franken IV waren geweldig… Als er geen markeringen waren en het kaartje in de gids was onduidelijk dan bracht jouw tekst uitkomst. Daarmee heeft je gids zijn waarde al bewezen. Overigens… het Ostello naast de kerk in Marino is gesloten. Misschien dat je deze wijziging mee kunt nemen in de gedrukte gids. Er zijn overigens voldoende alternatieven. O ja, het is inderdaad zoals je schrijft dat je rekening moet houden met loslopende honden. Grrrr. Ik heb het niet op die joekels van schaapshonden…

Johan en Carry Smit, januari 2016

…hartelijk dank voor de eGuide van deel IV van De Weg van de Franken. We zijn er erg blij mee. Een mooi gedocumenteerd boekwerk. Voor ons al veel herkenbaar, omdat we in mei 2015 gelopen hebben met het boek Via Francigena del Sud, in het Italiaans, van Rome naar Benevento. Een prachtige route maar slecht gemarkeerd, waardoor we vaak de fout ingingen. Maar we hebben genoten van het begin tot eind, omdat we altijd weer geholpen zijn door de plaatselijke bevolking. Dit was echte behulpzaamheid en gastvrijheid. We zijn van plan om dit jaar de route tot Bari te lopen. En we zijn nu erg blij met een routebeschrijving in het Nederlands. De eGuide konden we makkelijk downloaden op ons tablet…

Yves Feliers, november 2015

…van Besançon naar de top van de St Bernhard ben ik gelopen op twaalf dagen, het was schitterend! Foto’s en verslagen staan op de facebookpagina Te Voet naar Rome. Ik had vooral veel aan je informatieve, historische beschrijvingen. Je geeft vaak heel karakteristieke informatie die in andere gidsen niet of niet altijd terug te vinden is. Wel is het zo dat ik je gids uiteindelijk niet zoveel gebruikte om de weg te volgen. Ik vond het makkelijker om gewoon de pijltjes te volgen, en daardoor week ik soms vaak af van jouw route. Dat is een keuze natuurlijk. Elke avond of ochtend keek ik in je gids om een overzicht te krijgen van wat er zou komen, en zoals gezegd voor de beschrijvingen. In andere gidsen gaat 90% over ‘links-rechts’-toestanden, bij jou leer je in 90% van de tekst iets bij over de regio of de geschiedenis…

Hans van Duivenbooden, oktober 2015

…over deel IV van Rome naar Bari: het is wederom een erg fraaie gids geworden. Ik krijg dan ook gelijk weer zin om dit deel een keer zelf te gaan lopen. Je weet vast dat in de “goede oude tijd” een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela vaak als boetedoening werd opgelegd en dat als een rijkere daar geen zin in had, hij iemand inhuurde om de tocht namens hem te lopen. Dat lijkt me echt een geweldige baan!

Jos van ’t Hoff, september 2015

…lof voor je gidsen. Ik heb er met plezier gebruik van gemaakt!

Joop, juli 2015

…vanochtend liep ik naar Pontarlier. Ik dacht een makkie, maar helaas kon ik dit opnieuw niet lopen op basis van jouw gidsje. Ik verdwaalde, ook met de gps (maar dat lag aan mij). Op basis van mijn ervaringen is de beschrijving in het boekje handig maar niet toereikend (zeker in bossen) om op de bestemming te geraken. Lijkt me belangrijk om de gebruiker hier nadrukkelijk op te attenderen. Zelf vind ik het gidsje ook fijn om een impressie te krijgen van de wandeling. Ook prettig is reliëfbeeld (daar kan ik mijn pauzemoment ook op afstemmen) en km-afstanden van tussen Iiggende dorpjes. Ik ben blij met deze Nederlandse beschrijving mėt tracks. Mogelijk kun je iets met (een deel van) mijn opmerkingen…

Astrid de Cock en Pieter Siebesma, juni 2015

…afgelopen april en mei liepen wij de Via Francigena van Susa naar Rome. Daarbij hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de gidsen over De Weg van de Franken deel II en III. Vooral de historische informatie over de plaatsen die je passeert (t/m Rome toe) en de informatie over het onderdak vonden we erg nuttig…

Ton Wilbers, mei 2015

…jouw drie gidsen zijn mijn leidraad geweest voor de Via Francigena, waarvoor dank. Ik heb er veel aan gehad. Ook vind ik het erg leuk dat je mijn blog  waardeert!

Fred Krautwurst, mei 2015

…dank voor je gids deel III. Ik heb er veel aan gehad. De adressen waren nuttig. De enige kanttekening is dat ik de San Francesco in Vetralla niet zou aanraden als overnachtingsmogelijkheid. Maar voor de rest hele goede tips, ik heb genoten! Wil je mij de gegevens zenden zodat ik de eGuide van deel I kan kopen. Ik begin in de zomervakantie met mijn twee zoons aan het deel van Maastricht naar Reims…

Michiel Baneke, mei 2015

…het gebruik van uw gidsen is mij niet meegevallen. Ik vind de kaarten onleesbaar en op basis van de routebeschrijving, zoals u die in uw gids heeft vermeld, kon ik hem niet lopen. […] Ik vond de adressen voor de overnachtingen in het algemeen goed vermeld in uw gids en ik heb er van vele gebruik gemaakt!

Rita Aerts, maart 2015

…ik heb de eGuides van deel II en deel III goed ontvangen, waarvoor hartelijk dank. Ze bevatten een schat aan informatie, die tijdens mijn tocht goed van pas zal komen…

Hans Jonkers, maart 2015

…ik las ergens, dat je bezig bent met een deel IV in de richting van Bari, dat is perfect!  Want ik ben van plan “ooit” de Via Egnatia te lopen, dan is de boot van Bari of Brindisi naar Durrës in Albanië een uitstekend vertrekpunt!  Met andere woorden: als je nog eens een deel V naar Istanbul voor ogen hebt?